Αρχική - Παρουσίαση - Φωτογραφίες - Εκδρομές - Επικοινωνία

 
 

Τίρυνς

Απέχει από το Ναύπλιο 4 χιλιόμετρα και εξυπηρετείται με λεωφορείο {κάθε 15 λεπτά της ώρας}. Σήμερα σώζονται επιβλητικά τα τείχη της προϊστορικής πόλεως που ο Όμηρος την ονομάζει Τίρυνθα τειχιόεσσαν. Εκτίσθη από τον Προίτο, αδερφό του Ακρισίου, βασιλιά του Άργους με τη βοήθεια, κατά την παράδοση, των Κυκλώπων, που ήρθαν από την Λυκία. Απόγονοι αυτού ήσαν ο Περσεύς, ο Αμφιτρύων, ο Ευρυσθεύς και ο Ηρακλής. Κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους η Τίρυνς υπήγετο στο βασίλειο των Μυκηνών. Μετά την κάθοδο των Δωριέων, έγινε η Τίρυνς ανεξάρτητη πόλη και έλαβε μέρος στη μάχη των Πλαταιών {479 π.χ.}. Οι ανασκαφές έφεραν σε φως τα λείψανα του περίφημου ανακτόρου και προϊστορικών σπιτιών. Πλάι στην Ακρόπολη, στην παλαιά Γεωργική Σχολή του Καποδίστρια, λειτουργούν σήμερα οι Αγροτικές και Εγκληματικές φυλακές Τίρυνθας και η Τεχνική Σχολή Μαθητείας Αργολίδος.

Μυκήνες

Απέχουν από το Ναύπλιο 25 χιλιόμετρα και τις επισκέπτεται κανείς με ειδικό λεωφορείο που ξεκινά από το Άργος {ώρες 10,30 π.μ., 2, 18,30 19,30 μ.μ.}. Στις Μυκήνες υπάρχουν ξενοδοχεία και τουριστικό περίπτερο. Οι Μυκήνες είναι το κέντρο του ομώνυμου πολιτισμού, που τον ύμνησε ο Όμηρος και οι αρχαίοι τραγικοί. Η ακμή της πόλεως αρχίζει από τον 17ον αιώνα π.χ., όταν στις Μυκήνες βασιλεύει η δυναστεία των Περσειδών. Ο Σλήμαν, μελετώντας τον Όμηρο, άρχισε τις ανασκαφές και έφερε στο φως τέτοια πλούσια ευρήματα, που δικαιολογούν την προσωνυμία πολύχρυσοι Μυκήναι. Οι Μυκηναϊκοί τάφοι είναι λακκοειδείς, σκαμμένοι σε μαλακό βράχο. Δεξιά της Πύλης των Λεόντων βρέθηκαν αρχικά 6 ασύλητοι τάφοι. Οι νεκροί έφεραν χρυσές προσωπίδες και πολύτιμες πανοπλίες. Κατά την περίοδο των  Ατρειδών κτίσθηκαν τα τείχη της Ακροπόλεως και η Πύλη των Λεόντων, τότε δε η πόλη έφθασε στον Κολοφώνα της δόξας της, έχοντας επικοινωνία με την Αίγυπτο και τη Μ. Ασία. Μπορεί ακόμη και σήμερα να δει  κανείς τα λείψανα του ανακτόρου στην κορυφή της Ακροπόλεως, επίσης τον θαυμαστό Θησαυρό του Ατρέως ή τάφο του Αγαμέμνονος (1250 π.χ.), τον τάφο της Κλυταιμνήστρας και άλλους. Το ανώφλι της θύρας του θησαυρού του Ατρέως αποτελείται από ογκόλιθο, που έχει μήκος 8,50 μέτρα, πάχος 3 μ. και ύψος 1,22 μ. και ζυγίζει 120 τόνους. Οι Μυκήνες κατεστράφησαν από τους Αργείους (468 π.χ.) και κατά τους ιστορικούς χρόνους ήσαν άσημο χωριό, που διατηρούσε όμως την αίγλη του παρελθόντος.

Ασκληπιείο Επιδαύρου

Απέχει από το Ναύπλιο 30 χιλιόμετρα και εξυπηρετείται με λεωφορεία. Για τους τουρίστες υπάρχει ειδικό λεωφορείο, που αναχωρεί ώρα 10 και 11,30 π.μ. Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει τουριστικό περίπτερο και ξενώνας. Η Επίδαυρος είναι πόλη προϊστορική, που απομνημονεύεται από τον Όμηρο. Εδώ λατρεύεται ο Απόλλων Μαλεάτας. Στην περιοχή του Ιερού (γερού όπως τον λένε οι ντόπιοι) ελατρεύετο κυρίως ο Ασκληπιός. Χιλιάδες προσκυνητών κατά τους Ελληνο Ρωμαϊκούς χρόνους συνέρεαν εδώ ως ικέτες και ασθενείς, για να βρουν ανάπαυση και ίαση. Τόση ήταν η πίστη στον θεράποντα Ασκληπιό, ώστε η λατρεία του κράτησε πολύ και μετά την επικράτηση του χριστιανισμού. Μπαίνοντας κανείς στον αρχαιολογικό χώρο συναντά δεξιά του  το  στάδιο (5ος αιών π.χ.), του οποίου σώζονται ακόμη πολλά εδώλια. Εδώ ετελούντο γυμνικοί αγώνες. Άλλα μνημεία είναι η θόλος με λαβυρινθώδες υπόγειο, έργο του Πολυκλείτου του νεωτέρου από το Άργος, επίσης ο περίπτερος ναός του Ασκληπιού, όπου υπήρχε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού, έργο του γλύπτη Θρασυμήδη, το Άβατον, εγκοιμητήριο δηλαδή των ασθενών, το Γυμνάσιο, το ρωμαϊκό ωδείο και τέλος το περίφημο θέατρο που είναι το καλύτερα διατηρούμενο αρχαίο θέατρο.είναι και αυτό έργο του Πολυκλείτου του νεωτέρου (μέσα 4ου αιώνος π.χ.). Δεν αποτελεί τούτο κανονικό κύκλο, αλλ ελλειψοειδή καμπύλη με τρία  κέντρα στην ορχήστρα. Έχει θαυμάσια ακουστική και χωρεί 14 χιλιάδες θεατές. Από το 1953 διοργανώνονται εδώ κάθε καλοκαίρι τα Επιδάυριαμε παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας του εθνικού μας θεάτρου. Τις ανασκαφές στην Επίδαυρο διενήργησε ο αρχαιολόγος Παναγής Καββαδίας.

Αρχαία Ασίνη

Η Ομηρική Ασίνη απέχει από το Ναύπλιο 11 χιλιόμετρα και εξυπηρετείται με λεωφορείο κάθε μία ώρα. Κατά την παράδοση, αποικίσθηκε από τη φυλή των Δρυόπων, που κατέβηκε από τον Παρνασσό. Κατεστράφη από το βασιλιά του Άργους Δημοκρατίδα κατά τον δεύτερο Μεσσηνιακό πόλεμο (μέσα 7ου π.χ. αιώνος ), διότι ήταν σύμμαχος της Σπάρτης, που ήταν αντίπαλος των Μεσσηνίων και εχθρά των Αργείων. Ανασκαφές διενήργησαν (1922-1930) οι Σουηδοί, στις οποίες έλαβε μέρος και ο τότε διάδοχος και σήμερα βασιλιάς Γουσταύος με τον αρχαιολόγο καθηγητή Πέρσον. Τα ευρήματα εκτίθενται στα μουσεία του Ναυπλίου και των Αθηνών. Ο ποιητής Γεώργιος Σεφέρης στο αντιπροσωπευτικό του ποίημα Ο βασιλιάς της Ασίνης περιγράφει ζωντανά το χώρο της λειψής ομηρικής μνήμης και την άκαρπη έρευνα για λείψανα του βασιλιά της πόλης που τον τυλίγει το σκοτάδι της λησμοσύνης. Στο μελαγχολικό αυτό ποίημα έδωσε λυρική απόκριση ο αναπλιώτης ποιητής Νίκος Καρούζος, που το σύμβολο του ναού της παναγίας πάνω στα ερείπια και οι πορτοκαλιές γύρω τους του δίνουν  την  πίστη για την ομορφιά της ζωής, που καταξιώνεται με τη χριστιανική υπόσταση.

 

Αγία Μονή

Απέχει 3 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Ιδρύθηκε το 1144 από τον επίσκοπο Άργους και Ναυπλίου Λέοντα και σήμερα έχει 19 μοναχές. Το καθολικό της μονής έργο του έτους 1149, είναι πρότυπο βυζαντινής τέχνης και όπως λέγει και ο Γάλλος βυζαντινολόγος Κάρολος Ντηλ, είναι το ωραιότερο της δευτέρας χιλιετηρίδας. Είναι τετρακιόνος ναός με ελαφρό τρούλο και έχει κτισθεί με λαξευτούς πώρινους ισοδομικους λίθους. Στη δυτική είσοδο του ναού είναι εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα, που φέρνει την εξής επιγραφή:

Έπηξε βάθρα τω ναό Σου Παρθένε,

Λέων Αργείων αλιτρός θυηπόλος,

Ώπερ παράσχοις λύτρον αμπλακημάτων

Είς αντάμειψιν, ευλογημένη Κόρη.

 

Καραθώνα

Απέχει από το Ναύπλιο 4 χιλιόμετρα και είναι άριστη πλαζ για κολύμβηση. Μεγάλη αμμουδιά και καθαρή θάλασσα. Στο μυχό της καραθώνας βρίσκεται ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και σε λίγη απόσταση ο Άγιος Νικόλαος, κτισμένος με κρασί στον κάβο, όπως αναφέρει η σχετική παράδοση. Εδώ έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μεγάλα τουριστικά έργα.

 

Τολό

Θαυμάσιο θέρετρο, που απέχει 12 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο με ωραία αμμουδιά, καθαρότατη θάλασσα, φρέσκο ψάρι και πολυτελή ξενοδοχεία. Εδώ συρρέουν τουρίστες, Έλληνες και ξένοι.

 

Πλάκα 

Ανατολικά της Αρχαίας Ασίνης βρίσκεται η Πλάκα με ωραία αμμουδιά. Είναι ήσυχο μέρος για

Κολύμπι. Εδώ λειτουργεί το τουριστικό ξενοδοχείο Πλάκα.